lördag 28 maj 2011

På språng

I dag har husse och matte varit på språng minsann. De åkte upp till Stockholm även fast över 16000 personer skulle springa maraton där i dag. Varför någon skulle vilja göra det frivilligt är ett stort mysterium. Husse och matte åkte upp till stan för att fixa lite inför deras resa till Lipzig och Berlin. De sprang bara mellan olika affärer. Fel! Matte sprang, husse, han springer inte, han skrider fram.

För två år sedan var husse och matte i Marathon. De var på besök i Aten och gjorde en utflykt till "en av Greklands pärlor", som staden Marathon kallades i guideboken. Pyttsan heller! Det var en liten, liten by med endast en gågata. Alla restauranger och affärer var stängda. Hur som helst, i brist på annat så lärde de sig historien om maratonloppet. And here it comes!

Grenen bygger på en myt, enligt vilken den grekiske soldaten Feidippides (Filippides) skulle ha sprungit från staden Marathon på östra delen av halvön Attika till Aten med budskapet att de grekiska styrkorna under ledning av Miltiades hade segrat över perserna i slaget år 490 f.Kr. så att inte staden skulle öppna sina portar för den persiska flottan när den anlände.
Direkt efter slaget sprang hela den atenska hären "för brinnande livet", enligt Herodotos, tillbaka till Aten, för att förhindra att den persiska flottan skulle erövra staden. Atenarna hann fram i tid då Feidippides nått fram med meddelandet i tid och lyckades sålunda förhindra en persisk landstigning. Hotet från det persiska imperiet var avstyrt för den gången.

Feidippides dog efter att han förmedlat sitt budskap. Av det kan man lära att det är INTE bra för hälsan att springa så långt.

Smilla och Hobbe har också varit på språng i dag men det har varit i skogen och på tomten. Det gjorde de helt frivilligt OCH det är mycket bra för hälsan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar